Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 - 06 - 2015, 19:23   #2 (permalink)
Çevrimdışı
DeSTaN Konuyu Baslatan
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Cevap: Oruç Tutmak Kuran'a Tutunmaktır



Oruç riya ve gösterişi hayatımızdan kovmayı öğretir. Oruç şeytan elinin ulaşmadığı gösterişin bulaşmadığı bir ibadettir. Nitekim kutsi bir hadiste Yüce Allah şöyle buyurur: “OruçBenim içindir; onun karşılığını Ben vereceğim (Müslim Siyam164) İhlâs ve samimiyet ibadetlerin ruhudur. Allah Teâlâ’ya yakın olmanın sırrına erenler başkalarının görmesindekendileri için itibar araştırma zilletine katlanamazlar. Oruç tutmak basit hesapları aşan bir ruh yüceliğine ve olgunluğuna ulaşmak için kendimizi değerlendirmeye tabi tutmaktır.

Oruç bize sabrı sebatı istikrarı azmi ve kararlılığı öğretir. Hayatın zorluklarına katlanamayanlar başarının doruklarına kanatlanamazlar. Oruç sabırla sınanmak azimle donanmaktır. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Sabredenlere mükâfatlarıhesapsız ödenecektir!” (Zümer 10) Sabrın ödüllerinden biri de başarı ve zaferdir. Oruç tutmak sağlam bir iradeyle zorluk ve kötülüklerle savaşa tutuşmaktır.

Oruç bize mahrumiyeti tattırarak elimizdeki nimet ve imkânların hem kıymetini hem de kaynağını gösterir. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Şükrederseniz elbette size nimetlerimi artırırım ve eğer nankörlük ederseniz azabım pek çetinir.” (İbrahim 7) Hayatın ve sahip olduklarının değerini bilmeyenler onları değerlendiremezler. Şükretmek için farketmek gerekir. Unutmak gaflete gaflet dalâlete dalâlet hezimete yol açar. Oruç bir uyarı bir uyarış bir farkına varıştır. Oruç pas tutan gönül aynasını parlatır. Oruç kadrini bilenleri Kadir Gecesi’nin rahmetiyle arındırıp bayramın aydınlığı ile kucaklaştırır. Oruç insanın gönlünü aydınlatarak bütün hayata ışık tutar.

Not: Bu yazı Diyanet Aylık Dergi 2007 Eylül sayısında yayınlanmıştır.




  Alıntı ile Cevapla