ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz


Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21 - 06 - 2015, 01:42   #1 (permalink)
Çevrimdışı
-įŞįñə qəŁįŕŚə
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Melek Otu ve Melek Otunun Faydaları


Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişen melek otunun en az 9 türü bulunmaktadır. Her bölgede yetişen melek otu farklı özelliklere sahiptir ve farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Bilimsel belgelerle desteklenmese de dünyada pek çok kültürde başta gaz giderici olarak ve çeşitli cilt hastalıkları tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Avrupa’da tedavi amaçlı kullanımı 12. yüzyılda İskandinav ülkelerine kadar dayanan melek otu 16. yüzyıldan itibaren İngiltere’de kökü ve tohumlarından elde edilen öz ile ilk olarak parfümlere koku ve alkollü içeceklere tat vermek amacıyla, yaprakları ve sapı ise gıda ürünlerinde kullanılmıştır. Yine bu dönemde melek otundan elde edilen yağ başta cilt problemleri olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Ekildikten 3-4 ay sonra olgunlaşan bitki bu süre sonunda hasat edilebilir. Kökleri, gövdesi ve tohumları ayrı ayrı değerlendirilir. İlk yılın sonunda kökü çıkarıldıktan sonra yıkanır ve kurutulur. Kurutulmuş kök aromasını kaybetmemesi için hava geçirmeyen kaplarda muhafaza edilir.

Yaprakları çok daha büyük olmasına rağmen yabani bir havucu andıran melek otu 1 metreye kadar uzunluğa ulaşabilir. Sapı uzundur ve kökü mor renklidir. Uzun ömürlü bir bitki olan melek otu 2 yılda bir çiçek açar.
Melek Otunun Faydaları ve Kullanıldığı Rahatsızlıklar

Yeşile çalan sarı çiçekleri bulunan melek otu yabani kereviz olarak da bilinir. Kereviz, havuç, rezene, dereotu ve maydanozun yakın akrabasıdır. Melek otunun binlerce yıldır tedavisinde kullanıldığı rahatsızlıklar arasında;
Soğuk algınlığı
Gaz giderme
Mide kramplarını azaltma
Menopoz semptomlarını hafifletme
Akciğerleri ve bronşları açma
Baş ağrısı
Hazımsızlık
Kaygı
Uyku bozuklukları
İştah açıcı
İdrar söktürücü
Kan dolaşımını arttırma
Yüksek tansiyonu sayabiliriz.
Özellikle Çin melek otu (Angelica Sinensis) alternatif Çin tıbbında adet ağrıları ve çeşitli jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Melek otu kapsül şeklinde dahili ya da yağ olarak cilt üzerinde harici olarak kullanılabilir. Ağız yoluyla alındığında iştah kaybı, aşırı gaz, sindirim güçlüğü gibi sorunlara harici olarak kullanıldığında ise romatizma şişliklerine, egzama, akne gibi cilt problemlerine ve sinir ağrılarına iyi gelmektedir.
Melek Otu Zararları ve Kullanılmaması Gereken Durumlar

Melek otunu eczanelerde ya da aktarlarda kapsül, toz, melek otu kökünün yağı ve çay şeklinde bulabilirsiniz. Fazla ve bilinçsiz kullanımın yaratabileceği olumsuz etkileri göz önünde bulundurarak satın aldığınız paket üzerinde yazan ya da bir uzmandan alacağınız dozaja dikkat ederek tüketmelisiniz.
Eskiden diğer bitkilerle karıştırılarak kürtaj için kullanılan melek otunu gebelik döneminde kesinlikle tüketmemelisiniz. Güneşe karşı hassasiyeti bulunan, geçmişinde Ateroskleroz veya kalp krizi gibi rahatsızlıklar geçirmiş olanların melek otu kullanması tavsiye edilmez.
Melekotu kökü genellikle ham kök 3 ile 6 g gün dozlarda kullanılmakla birlikte bu oran yaşa ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Sizin için gereken miktarı öğrenmek için bir uzmana danışmalısınız. Yüksek dozda kullanımının zehirlenmeye yol açtığı vakalar görülmüştür
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kuşburnunun faydaları LaL Şifalı Bitkiler 0 09 - 09 - 2015 23:10
Börülcenin Faydaları Ezqi Bitkiler Alemi 0 21 - 06 - 2015 01:42
Hibiskus Faydaları Sare Bitkiler Alemi 0 29 - 07 - 2014 12:25
Adaçayının faydaları Sare Bitkiler Alemi 0 29 - 07 - 2014 12:23