ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz


Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07 - 02 - 2016, 21:11   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Çakşır Otu Nerede Yetişir?


Çakşır Otu Nerede Yetişir?










Maydanozgiller (apiaceae) familyasına ait bir bitki olan çakşır otu Ferula cinsi bitkilerin ortak adıdır. 150’den fazla türe sahip, tohumla çoğalan, sarı, küçük çiçeklere sahip, otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Ana vatanı Akdeniz Havzası ve Orta Asya’dır. Ülkemizdeki yaygın çakşır otu türleri Ferula Orientalis ve Ferula Comminus’dur. Avrupa ülkelerinden ''dev rezene'' olarak da bilinir. Çakşır otu türleri içerdiği bileşikler nedeniyle ilaç sanayisinde kullanılan tıbbi bitkilerden biridir. Halk hekimliği ve ilaç sanayisinin dışında çeşitli yörelerde hayvan yemi olarak da değerlendirilir. Uçucu yağlar, reçine, tanen, alkaloid ve sponin içerir.

Çakşır türleri nelerdir?

Botanikte Ferula cinsi bitkilerin tamamına çakşır adı verilir. Başkıca türleri F. Assafoetida, F. Caspica, F. Communis, F.conocaula, F. Diversivittata, F. Foetida, F. Gummosa, F. Halophila, F. Hermonis, F. Karelini, F. Schair, F. Linki, F. Longifolia, F. Pauciradata F. Marmarica, F. Moschata, F. Narthex, F. Orientalis, F. Persica, F. Rigidus, Ferula Szowitzana, F. eleaochytris Ferula Tingitiana’dır.

Çakşır otu nerede yetişir?

İlkbahar aylarında yetişen çakşır otu ülkemizin birçok bölgesinde yabani olarak yetişen bir ottur. Orta Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetişir. İklim ve toprak koşullarına göre yüksekliği 2.5 metreye ulaşabilir. İnce dalları ve sarı renkli çiçekleri ile görünümü şemsiyeyi andırır. Yazların kurak ve sıcak geçtiği iklimleri sever. Toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bitkidir. En verimsiz topraklarda bile uyum sağlayarak yetişebilir. Tohum ile çoğalan bir bitki olan çakşır otu ilk yılında tohum vermez. İkinci yıldan itibaren oluşan tohumları hem erkek hem de dişi özelliktedir. Kendi kendine tozlama yapabilir. Kimi yörelerde ikinci yıl oluşan tohumlarına erkek tohum adı verilir.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık