ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz


Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 - 07 - 2014, 18:30   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Ziya Gökalp




Asıl adı 'Mehmet Ziya' olan Ziya Gökalp, 23 Mart 1876'da Diyarbakır'da doğdu. Babası gazetelerde yazı yazan Mehmet Tevfik Efendi, annesi ise Zeliha Hanım'dı. Eğitim hayatına Diyarbakır'da başladı. 1886'da Mektebi Rüştiye-i Askeriyye'ye kaydoldu. Buradan mezun olduktan sonra 1891'de Mülkiye İdadisi'nde eğitimine devam etti. Kendi çabasıyla Fransızca öğrendi. Ayrıca amcasından Arapça ve Farsça dersleri aldı. Tasavvuf ve İslam tarihine ilgi duydu.

1895 yılında yüksek öğrenimini yapmak için İstanbul'a gitti. Baytar Mektebi'ne kaydoldu. Burada öğrenimine devam ederken İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne girdi. 1898 yılında tutuklandı ve bir yıl cezaevinde kaldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra Diyarbakır'a döndü. 28 Ağustos 1899'da "Peyman" adında bir gazete çıkarmaya başladı. İkinci Meşrutiyet'in ardından İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Diyarbakır şubesini kurdu. Bir süre sonra cemiyetin Selanik'teki merkez yönetim kuruluna seçildi.

"Genç Kalemler" adında bir dergi kurdu ve ilk sayısı 11 Nisan 1911'de yayınlandı. Ali Canip Yöntem ve Ömer Seyfettin gibi isimlerin olduğu bu dergide genç hikayeci ve şairler de yer alıyordu.

1912'de İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin merkezi Selanik'ten İstanbul'a taşınınca İstanbul'a geldi. Diyar-ı Bekir mebusu olarak Meclis-i Mebusan'a seçildi. Meclisin kısa bir süre içinde kapanması üzerine Darülfunun'da öğretim görevlisi oldu. Türk Ocakları'nın kurucuları arasında yer aldı.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İstanbul'u işgal eden İngilizler tarafından tutuklandı ve Malta Adası'na sürgüne gönderildi. Malta Adası'ndan döndükten sonra Diyarbakır'a gitti, "Küçük Mecmua"da çalışmalarına devam etti. İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Diyarbakır mebusu olarak katıldı. Yaşadığı bir rahatsızlık sonucu 25 Ekim 1924 günü vefat etti.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık